Huidtherapeut versus schoonheidsspecialist

Als ik vertel dat ik huidtherapeut ben, weten 9 van de 10 mensen niet wat dat inhoudt. Ze vergelijken het vaak met een schoonheidsspecialist. Er zit enige overlap in de behandelingen die wij doen maar er zit zeker ook een verschil. Wat de verschillende dan zijn?

  1. Huidtherapeut is een beschermde titel en je mag je pas huidtherapeut noemen als je de 4-jarige HBO-opleiding hebt afgerond. Het vak schoonheidsspecialist is een vrij beroep. Dat betekent dat iedereen in principe een bordje met ‘schoonheidsspecialist’ op de deur mag hangen.
  2. Als huidtherapeut ben je een paramedicus en moet je je inschrijven in het kwaliteitsregister van paramedici. Wij moeten ons iedere 5 jaar herregistreren om in het kwaliteitsregister ingeschreven te blijven staan. Dit doen we door nascholingen en het maken van opdrachten.
  3. Als huidtherapeut voer je alle behandelingen die je doet uit volgens de richtlijnen en te onderbouwen door middel van onderzoek. Wij zijn vooral gericht op wat daadwerkelijk bewezen werkzaam is en niet wat populair is op sociale media.
  4. De meeste klanten in onze praktijk hebben een gerichte hulpvraag. Dat kan bijvoorbeeld zijn: het verwijderen van pigmentvlekken, couperose, overbeharing, acne etc. Wij stellen dan een behandelplan op om ervoor te zorgen dat deze klachten op een effectieve en efficiënte manier worden verwijderd. Soms zien we die klanten terug voor jaarlijks onderhoud, maar het is niet gebruikelijk dat klanten iedere 6 tot 8 weken terugkomen voor een behandeling.
  5. De meeste behandelingen die wij doen zijn gericht om het huidprobleem aan te pakken. Bij ons kom je niet voor de ontspanning omdat sommige behandeling best pijnlijk kunnen zijn. Massages, harsen, wimpers en wenkbrauwen verven doen wij bijvoorbeeld niet. Wil je lekker ontspannen? Dan kun je beter naar een schoonheidsspecialist gaat.
  6. Omdat wij contracten hebben met zorgverzekeraars kunnen sommige behandelingen in aanmerking komen voor een vergoeding.

Zoals je leest, zijn er best wel een behoorlijk aantal verschillen. Wanneer ga je dan naar een huidtherapeut en wanneer naar een schoonheidsspecialist? Wil je vooral lekker ontspannen, dan zou ik naar een schoonheidsspecialiste gaan. Heb je een huidprobleem waar je graag snel vanaf wilt, dan zou ik naar een huidtherapeut gaan.

Huidzorg 073

Huidzorg 073