Salicylzuur

Salicylzuur is een bekende stof die vaak in producten word gebruikt voor de vette en onzuivere huid. Maar wat is salicylzuur eigenlijk?
Salicylzuur is een beta-hydroxy zuur (BHA) en komt van de schors van de wilgenboom.

Dit ingrediënt wordt gebruikt om dode huidcellen te verwijderen, een zogenaamde exfoliant. Deze manier van exfoliëren wordt ook wel chemische peeling genoemd.

We kennen ook de mechanische peeling (scrubben). Hierbij worden de huidcellen door kleine korreltjes verwijderd. Het nadeel van scrubben is dat de huid snel beschadigd wordt en er zelfs meer puistjes of onzuiverheden kunnen ontstaan.

Wat gebeurt er?
Door het zuur zal de huid sneller afschilferen. Je verwijdert dus de dode huidcellen waardoor de huid er egaler, frisser en stralender uit gaat zien. Daarnaast wordt de huid gestimuleerd om nieuwe huidcellen aan te maken. Vooral naar mate je ouder wordt vertraagt de aanmaak van nieuwe huidcellen. Het is dus ook huidverjongend.
De belangrijkste eigenschap van salicylzuur is dat het vetoplosbaar is. Dat houdt in dat het goed de olieachtige talg die je talgklieren produceren kan verwijderen. Daarom is het zo geschikt voor een vette huid met onzuiverheden.

Salicylzuur is in staat om in de poriën te dringen om je huid grondig te reinigen waardoor je minder verstopte poriën krijgt.

Wanneer wordt het gebruikt?
Bij acne
Uit onderzoek blijkt dat salicylzuur acne kan verminderen. Doordat salicylzuur vetoplosbaar is en goed in de poriën kan dringen, is het ideaal voor mensen met acne. Het lost namelijk de opgehoopte talg op, ook gaat je huid sneller afschilferen waardoor het grove poriën, mee-eters en puistjes vermindert. Bovendien vervagen de rode plekjes die ontstaan zijn na een puistje sneller.

Bij rosacea en pigmentvlekken
Salicylzuur heeft een kalmerende werking bij rosacea en kan ingezet worden om de huid rustiger te maken en onzuiverheden te verminderen. Door het sneller afschilferen kunnen ook pigmentvlekken verminderen/vervagen.

In de 19de eeuw werd salicylzuur door Bayer chemisch omgezet naar een pijnstiller bekend als aspirine. Verder wordt het tegenwoordig in hogere concentraties gebruikt bij psoriasis, keratosis pilaris en wratten.

Huidzorg 073

Waar moet ik op letten?
Beschermen, beschermen en nogmaals beschermen
Bescherm je huid goed met behulp van een zonnebrandcrème. Je huid wordt door salicylzuur namelijk gevoeliger voor zonlicht waardoor je snelle kunt verbranden. Gebruik een zonnebrandcrème met minimaal SPF 30. Breng de crème 30 minuten vóór zonblootstelling aan en herhaal minimaal om de 2 uur.

Verder belangrijk!
Salicylzuur is werkzaam vanaf een concentratie van 0,05% en mag tot 2% in cosmetische producten worden toegepast. Helaas wordt de concentratie vaak door fabrikanten geheim gehouden. Vraag de huidtherapeut om advies!